Grzyb Reishi

Udostępnij

Sprawdź horoskop miesięczny!

Grzyb Reishi rośnie na drzewach, głównie w południowych i południowo-wschodnich regionach Azji. Znany jest również pod nazwami „ganoderma” i „drzewo morwowe”, oraz „chiński grzyb”. Pomimo swojej egzotycznej nazwy, grzyb Reishi jest dość powszechny w różnych regionach świata. W rzeczywistości jest to jeden z podgatunków grzyba hubki. Grzyb ten jest opisany w traktatach medycznych z Chin, Japonii i Korei.

Lecznicze właściwości grzyba reishi

Grzyb ten wspomaga walkę z przedwczesnym starzeniem się, szczególnie korzystnie wpływa na skórę i wątrobę. Pomaga wzmocnić odporność i zahamować rozwój nowotworów różnego pochodzenia. Działa harmonizująco na układ nerwowy, ponieważ aktywuje produkcję „hormonu szczęścia” w organizmie. Pomaga zwalczać otyłość i normalizować poziom cukru we krwi. Przyczynia się do poprawy parametrów krwi, w szczególności jej wysycenia tlenem. Pomaga w normalizacji ciśnienia krwi, obniżeniu poziomu cholesterolu i zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi. Wspomaga mobilizację zasobów organizmu, podczas silnego stresu fizycznego i psychicznego, a także podczas sezonowych epidemii. Przeciwwskazania do stosowania grzyba Reishi to ciąża i laktacja, a także skłonność do krwawień.

Przygotowanie

Produkt dostępny jest na rynku w dwóch odmianach. Najpopularniejszy jest zmielony grzyb reishi. Dobrze nadaje się do programu odchudzania, ponieważ zawiera dużą ilość chityny (z której składają się błony komórkowe). Składnik ten pęcznieje w żołądku, daje uczucie sytości i zapobiega wchłanianiu tłuszczu. Również wersja proszkowa sprawdzi się jako środek tonizujący i profilaktyczny. Możemy też kupić ekstrakt z grzybów Reishi. Nie zawiera chitynowych błon komórkowych, dzięki czemu substancje aktywne są łatwo i niemal natychmiast wchłaniane w przewodzie pokarmowym.

Spożycie

Produkt w proszku dodaje się do zup, sałatek, napojów w ilości 3 łyżeczek dziennie. Ekstrakty z grzybów Reishi są zwykle umieszczane w kapsułkach. Powinny być brane 2-3 sztuki dziennie. Aby zagotować grzyby wymieszaj 1 łyżeczkę proszku w 100 ml wody i wypij szybko, aby zawiesina nie zdążyła się uspokoić. Należy przyjmować tę porcję trzy razy dziennie 15-20 minut przed posiłkiem.