Zdrowe wiosenne przekąski

Udostępnij

Wiosna jest coraz bliżej. Wielu z nas z przerażeniem zauważyło, że przez zimę przybyło im kilka kilogramów. Jakie przekąski na wiosnę sprawdzą się najlepiej?

Suszone owoce skarbnicą witamin

W suszonych morelach, śliwkach, żurawinie czy daktylach bardzo często jest więcej witamin niż w świeżych owocach. Możemy jeść je bezpośrednio z opakowania, ale możemy też wykorzystać je do wzbogacenia posiłków. Trochę żurawiny czy garść wiórek kokosowych zamieni nudny omlet z jajek w egzotyczne danie. Tak rozpoczęty dzień na pewno będzie od razu weselszy. Pamiętajmy też, że jeśli zjemy każdego dnia tylko 3 suszone śliwki, dostarczymy swojemu organizmowi witaminy A oraz sporej ilości błonnika. Jedzenie suszonych śliwek to najlepszy sposób na pozbycie się problemów trawiennych. Naturalnym źródłem żelaza są rodzynki. Możemy dodawać się do fit sernika upieczonego na owsianym spodzie czy do ciasta marchewkowego. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar w spożywaniu suszonych owoców. Zawierają bowiem dużą ilość cukru.

gazetki promocyjne

Zdrowe przekąski

Chipsy, popcorn, słone paluszki to bardzo popularne przekąski, ale niestety zawierają one dużą ilość tłuszczu i soli. O lepiej w charakterze przekąsek sprawdzą się nasiona, orzeszki i pestki. Można wykorzystać je na różne sposoby nie tylko do chrupania. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do wypieku chleba, puddingów i innych dań.